In general, noi, romanii, avem un dar extraordinar de a ne complica. Si ce exemplu mai bun poate fi dat in acest sens daca nu votul uninominal din 30 noiembrie, ale caror efecte le resimtim si acum. De ce se intampla acest lucru? Poate pentru ca multi dintre noi nu am inteles nici acum de ce am mers la vot, atata timp cat in Parlament au intrat alti oameni decat aceia pe care i-am votat. Totul trebuia sa fie foarte simplu si pe intelesul tuturor. Intra in Parlament cel care a acumulat cel mai mare numar de voturi.
Nu se poate ca un candidat care obtine 40% voturi sa nu intre in Parlament pentru ca ia unul care are 18%. Pana la urma este un sistem nedemocratic de vot, deoarece alegatorii care au votat in proportie de 40% pentru un om, indiferent cine este el, presupun ca inseamna ceva. Daca devine parlamentar candidatul cu 18% dintre voturi, adica nici jumatate din cat a luat cel de pe primul loc, de ce ne-am mai obosit sa mergem la vot? Daca rezultatele sunt total pe dos decat cele la care ne-am fi asteptat, atunci sa nu mai votam, pentru ca nu are rost! Este pierdere de timp! Poate ca din aceasta cauza si numarul de votanti a fost foarte scazut.
Cu toate acestea, consider ca romanii ar trebui sa se prezinte toti la vot. Este un drept al nostru pe care trebuie sa-l exercitam si sa ni-l asumam. In Grecia si Belgia, de exemplu, prezenta la vot este obligatorie. La noi, de fiecare data cand iese unul sau altul care nu ne convine, comentam pe la colturi fara sa fi participat la vot. Daca ne dorim o schimbare pe plan politic, solutia este sa participam la alegeri si sa votam in cunostinta de cauza. Asta inseamna, de fapt, democratia. Trebuie sa alegem, iar cel ales trebuie sa reprezinte o comunitate.
In fine, ce-a fost, a fost, ce va fi… greu de spus. Pana una alta constat ca
partidele politce vor avea mult de furca, intrucat nu-si vor mai putea tine sub control alesii uninominali. De asemenea, nu-i exclus sa avem un Guvern de sacrificiu care va trebui sa ia o serie de masuri antipopulare pentru a putea iesi din criza economica. Cine si-a asumat guvernarea, doi ani de acum incolo s-ar putea sa iasa foarte sifonat. Stanga, cu ai ei 30, si dreapta, cu ai ei 30 si ceva… Este exact confirmarea a ceea ce spuneam in nenumarate randuri ca societatea romaneasca este conflictuala.
Pana la urma sper ca se vor gasi solutii. Nu pot sa ma gandesc la alegeri anticipate, pentru ca am fi de tot rasul. Si nu stiu daca legal s-ar mai putea tine, pentru ca intram in anul cu alegerile prezidentiale. Oricum, aceste alegeri nu ar schimba nimic, decat ca am mai cheltui niste bani.