Nici campanile electorale nu mai sunt ce-au fost altadata! Pur si simplu a innebunit lupu’ iar marmota nu face altceva decat sa inveleasca ciocolata in staniol. Nu tu un slogan mai acid, nu tu o injuratura neaosa, de-a noastra, din popor, pe la vreo confruntare televizata, nu nimic. Sa se fi maturizat in sfarsit clasa noastra politica? Sa fi trecut politicienii nostri la un stadiu de evolutie superior si anume acela al bunului simt? Nicidecum.
Cand organismele internationale ne-au spus ca ar cam trebui sa schimbam sistemul de vot, mai marii patriei s-au grabit sa adopte actuala struto-camila electorala convinsi fiind ca niciunul nu va obtine majoritatea necesara pentru a iesi parlamentar din prima si, ca atare, „ne intelegem noi la redistribuire”. Multi dintre ei chiar cred in continuare in acest lucru si de aceea nu prea se streseaza sa isi consume energia si banii in campania electorala. Altii, insa, si-au dat deja seama ca prin sustinerea unui asemenea tip de scrutin nu au facut altceva decat sa-si joace cariera politica la loterie, iar in loc sa se arunce in lupta cea marea s-au lasat cuprinsi de letargie. Curat teapa, moncher!
Poate ca abia acum e momentul ca populatia sa realizeze ca majoritatea celor care ne-au condus si ne mai conduc inca au fost atat de ocupati cu ciolanul incat au uitat chiar si de propriile interese pe termen mediu si lung, imbatati fiind de mirosul banilor publici. Tovarasii acestia, pentru ca tovarasi au fost si inainte de 1989 si tovarasi au ramas si dupa aceea, dar numai intre ei, se afla acum in fata dilemei vietii lor: sa cada in genunchi in fata electoratului cersind voturi sau sa se lase in voia sortilor, riscand astfel sa fie scosi definitiv si irevocabil din schema? Bine ar fi sa aleaga a doua varianta.
Prefer, fie si ca experiment, ca in urmatorii patru ani sa fiu reprezentat in Parlamentul Romaniei, de alti oameni. Oameni care sa nu se duca acolo cu foamea in gat, doar cu gandul de a se imbuiba cat mai mult, oameni care sa nu fi fost activisti de partid si care sa fi realizat ceva in viata inainte de a intra in politica, oameni tineri care sa aiba copii mici pentru ca doar asa le va pasa cu adevarat de viitorul acestei tari.
Revenind la actuala campanie electorala, vreau sa spun ca modul in care aceasta a fost abordata de candidatii tineri din Arges denota din start un alt fel de a gandi. Oamenii noi din politica locala au venit cu lucruri noi, multe dintre ele in premiera. Cred ca noul trebuie sa fie cuvantul de ordine al clasei politice incepand din 1 decembrie 2008. Progresul nu s-a construit niciodata din deseuri, ci din inventii.
Inainte de ’89, comunistii vorbeau de omul nou, unul facut dupa chipul si asemanarea lor. Acel om nou, in realitate tot cel vechi dar cu alta fata, ne-a condus din decembrie ’89 si pana in prezent. Acum a venit vremea ca Romania sa fie condusa de oameni cu adevarat noi, indiferent de partidele pe care le reprezinta.