2016 a fost anul alegerilor. Nimic spectaculos, roşu pe toată linia, aşa cum era de aşteptat, plus un PNL infinit mai dezamăgitor decât o prevedeau toţi analiştii politici. Am făcut câteva nominalizări ale oamenilor şi evenimentelor politice demne de a fi menţionate la final de an.
Norocoşiii anului
Nominalizări:
1.Dănuţ Manu, preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, pentru că a reuşit să dea dovadă de mare adaptabilitate, trecând de la munca în preajma morţilor, la cea în preajma viilor. Ce-i drept, la capitolul eficienţă, bugetarii împrumută ceva din rigiditatea confraţilor lor ceva mai… reci.
2.Florin Tecău, consilier judeţean, pentru că deşi poate puţin şi rar, de un loc în Consiliul Judeţean tot a mai putut.
3.Andrei Gerea, deputat, pentru că a reuşit să obţină la limită încă un mandat de parlamentar chiar dacă s-a pozat alături de Tudor Pendiuc, cel care spunea că şi dacă ţine o pisică în braţe o face deputat! Na că era să facă pisica praf!
Câştigător: Mircea Drăghici, deputat, pentru că 2016 i-a adus a patra fetiţă. Şi nimic nu este mai minunat decât să fii tată de fete!
Ghinioniştii anului
Nominalizări:
1.Cătălin Bulf, preşedinte PMP Argeş, pentru ghinionul de a fi deputat de Argeş pentru numai patru zile.
2.Dănuţ Dinu, consilier local independent, pentru că soţia şi-a rupt o unghie tocmai când făcea cel de al 7.344 selfie de familie.
3.Cătălin Rădulescu, deputat, pentru că nici anul acesta nu a avut norocul să bată un jurnalist, rezumându-se doar la promisiuni de campanie.
4.Mircea Andrei, consilier judeţean, a pierdut şansa de a fi prefect de Argeş. Vă reamintim că, în campanie, liderul PMP Argeş, Cătălin Bulf, declara că va milita pentru nominalizarea sa în funcţia de prefect, dacă partidul va fi parte din Guvern.
Câştigător: Tudor Pendiuc, pe care câteva voturi l-au ţinut departe şi de primărie, şi de Parlament. Dar cine are casă cu lift şi buncăr, ia să vă aud?!…
Avangardiştii anului
Nominalizări:
1.Simona Bucura, deputat, a descoperit o nouă tastă pe keyboard, scriind în campanie numai cu ,,&”, semn că social-democraţii au ajuns la un nou level de comunicare politică&modernitate.
2.Dănuţ Bica, deputat, a făcut anul acesta descoperirea vieţii sale: şi-a dat seama că are capacitatea de a zâmbi. Nu a fost nevoie decât de un loc eligibil în Parlament pentru a-şi debloca muşchii obrajilor.
3.Testul de sarcină, împărţit de doamnele din PMP, a devenit vehicul electoral. Din păcate, acesta s-a dovedit a nu fi pozitiv pentru candidaţii partidului, la Parlament.
Câştigător: PSD. Pentru că în Argeş, nimic nu este mai avangardist decât… tradiţionalul. Cu el faci voturi, cu el ajungi la guvernare!
Traseiştii anului
Nominalizări
1.Marian Fulga. Membru fondator al filialei argeşene a PRM, Marian Fulga a sfârşit prin a fi dat afară din partid. S-a reorientat rapid, intrând în echipa PP-DD, însă în 2015 s-a trezit brusc UNPR-ist, în urma fuziunii celor două partide. Anul acesta, Marian Fulga a mai probat două noi partide: PMP, în care a intrat prin fuziune şi ALDE, pentru care şi-a depistat o atracţie doctrinară imposibil de stăvilit.
2. Sanda Fulga. Spre deosebire de soţul său, veteran al scenei politice argeşene, Sanda Fulga şi-a început cariera abia în urmă cu patru ani, când a candidat din partea PP-DD la funcţia de primar al Piteştiului. După care a luat-o, sorcova, după bărbată-său şi a ajuns să schimbe, până în prezent, doar trei partide.
3.Nini Diaconu şi Argentina Culcuş, doi pesedişti cu state vechi de plată, au semnat anul acesta un transfer extrem de păgubos, la un partid care, între timp, a dispărut la fel de fulgerător cum a apărut pe scena politică: PAM. Faţă de ceilalţi doi de mai sus, şi-au câştigat măcar locurile în consiliul local şi dreptul de a dispărea, pentru un timp, în anonimat…
Câştigător: Iulian Cristache. Într-un interval scurt de timp, Cristache a reuşit performanţa de a trece aproape prin toate partidele politice. Şi-a început cariera politică la PRM, a ajuns senator pe listele PP-DD, apoi, prin fuziune, a ajuns la UNPR şi, mai apoi, la PMP, pe care l-a părăsit rapid, pentru PRU. Dar n-a rămas prea mult nici aici! Momentan face figuraţie în PSD.
Surpriza anului
Nominalizări:
1.Ionuţ Moşteanu, deputat USR, pentru faptul că a reuşit să câştige un mandat de parlamentar din partea unui partid al cărui preşedinte nu a fost şef de stat.
2.Elena Udrea, femeie de casă, pentru că nimeni nu şi-ar fi închipuit că rugăciunile şi videochatul ar putea fi ineficiente.
3.Gabriel Bratu, director Centrul Cultural Mioveni, pentru că, în ciuda personalităţii sale efervescente, a dovedit că poate avea suficientă răbdare şi tenacitate pentru a reveni în cărţi.
Câştigător: Tudor Pendiuc, din nou! Să fii numărul 1 atât amar de vreme şi, brusc, în numai câteva luni, să nu mai reprezinţi nimic, asta da surpriză!
Şocul anului
Nominalizări:
1.Florin Frătică, aproape primar, este singurul edil din România care a reuşit să câştige, în ciuda faptului că a pierdut.
2.Alina Gorghiu, fost preşedinte PNL, pentru că a reuşit performanţa să identifice în partid un preşedinte interimar şi mai penibil decât ea, în persoana Ralucăi Turcan. Şocul îl reprezintă faptul că mai slab decât Alinuţa chiar nu credeam că se mai poate.
3.Remus Cernea nu a mai ieşit parlamentar, ceea ce înseamnă că delfinii pot să-şi ia adio de la statutul de persoane inteligente…
Câștigător: Maria Grapini, europarlamentar, pentru că a reuşit să scrie o frază fără nicio greşeală gramaticală.
Paradoxurile anului
Nominalizări:
1.În judeţul Brătienilor, PNL este reprezentat în Camera Deputaţilor de un fost pedelist – Dănuţ Bica -, iar la Senat de un om despre care se spune că ar servi PSD – Ion Popa.
2.Dănuţ Bica a trebuit să intre în PNL ca să ajungă deputat, după ce o viaţă întreagă a fost democrat!
3.Deşi societatea civilă este reprezentată de intelectuali, în Argeş exponentul ei este Dănuţ Dinu, fost poliţist.
4.Să ai suficienţi bani încât să-ţi cumperi locuri eligibile pe lista pentru Parlament, dar să greşeşti impardonabil partidul.
Câştigător: PSD – deşi ne-a promis lapte şi miere, ne-a oferit… rahat şi baclavale.
Confuziile anului
Nominalizări:
1.După surprinzătoare nominalizare în funcţia de premier, românii nu au înţeles dacă pe doamna prim-ministru o cheamă Sevil, Servil sau Devil.
2.După ieşirea pe care a avut-o după alegeri, românii nu mai ştiu dacă pe Raluca o cheamă Turcan sau… Ţurcan.
Câștigător: Lucian Mândruţă este confuz: până la urmă, pentru nominalizarea premierului musulman, şi-a băgat coada Putin sau… Erdogan?