Scuzata sa imi fie comparatia, rogu-va, dar tot scandalul privind sistemul medico-sanitar din Romania imi aduce aminte de un film cu Eric Roberts al carui titlu era „Ambulanta”. Intr-o adaptare cinica, pe plaiurile noastre mioritice acest titlu ar putea fi extins la „Ambulanta mortii”. Si nu pentru ca sistemul de ambulanta sau cel al SMURD ar fi depasite ori neperformante, ci pentru ca sistemul de sanatate in ansamblul sau este in criza.
De ce „Ambulanta mortii?”. Din mai multe motive. In primul rand, ne pleaca medicii pe capete in strainatate, la fel si asistentele medicale. Cui predam noi pacientii adusi cu ambulanta?
In al doilea rand, am pe cineva foarte apropiat care a plecat de cativa ani in SUA pentru a munci ca medic, dupa ce a invatat pe branci in Romania, dar a refuzat sa fie umilit cu salarii de mizerire. Mi-a spus: „Vai de romani pe mana cui ajung in perioada urmatoare!”. Ce a vrut sa spuna? Ca asa cum se intampla in multe alte domenii unde exista o inflatie de studenti, unde trec toti pentru a se pastra catedrele, unde pilele si banii fac cariera mai abitir ca in perioada lui Nea Nicu, si in invatamantul medical si-au facut loc „baiatul” sau „fata” lui tata ori al cui trebuie care au „impins” la greu in perioada studentiei, au terminat cu 10, dar habar nu au cu adevarat de medicina.
In al treilea rand, Guvernul actual a inchis spitale cu duiumul in toata tara. Sa invoci acum principiul proximitatii ca sa justifici privatizarea sistemului de sanatate pare un non-sens: e mai buna o ambulanta care ajunge la Stefan cel Mare de la Pitesti decat un spital la Mozaceni? Numai in Arges au fost inchise patru unitati, iar acum, cica, le ducem ambulante private oamenilor sa ii salvam. Aiurea! Unde sa ii duca ambulanta pe oameni, caci ai inchis spitalele? Uite asa devine ambulanta „Ambulanta mortii”!
In al patrulea rand, se sifoneaza bani cu lopata in sistemul de sanatate. Pana si la clinicile private mergi sa iti faci analize sau consultatii de specialitate si unii nu se mai obosesc sa iti dea chitanta. Sistemul medico-sanitar este subfinantat si pentru ca este capusat non-stop, iar acum se vine si cu ideea privatizarii lui. Foarte buna ideea, care nu este noua, dar cum o pui in practica?
Una este sa isi deschida cineva o afacere cu ambulante, sa zicem, si sa obtina venituri pe baza de performanta, de dotari, de prinicipii economice sanatoase, si alta este sa iti faci o firma care va incasa doar bani de la buget. Un buget care nu va fi mai mare, ci va fi acelasi ca si pana acum, doar ca vor fi mai multi la masa.
Cat despre Raed Arafat si SMURD, nu cred ca cineva din actualul Guvern a avut in intentie desfiintarea unui sistem de urgenta care chiar functioneaza, care si-a dovedit eficienta si capacitatea de reactie in conditii „de stres”, cum se spune. Arafat este, desigur, cel care a stat la baza crearii sistemului, iar acum s-a trezit ca isi spune parerea si este dat la o parte. Este corect sa ii ceri unui om de-al tau sa isi spele rufele in familie, nu la televizor. Nu este insa corect cand familia devine, de fapt, o „La Famiglia”, iar parerea nimanui nu mai conteaza, ci doar a „Nasului”. Care, in piesa de fata, stim cu totii cine este…