Ca sa incep intr-un mod neinspirat, pot spune urmatoarele: in acest an vom avea alegeri locale si parlamentare. Ca sa ies putin dintr-o formulare banala, iata ce spun: in pofida unor influente recente si a schimbarilor din componenta unor formatiuni politice, multe candidaturi vor aparea ca rezultat al unei actiuni initiata in urma cu mai mult de un deceniu.
Sa explic:
Pentru zona Muscel, pe colegiile pentru Camera Deputatilor si Senat este evident ca USL va arunca in competitie doi reprezentanti ai PNL. Probabil ca acestia vor fi Constantin Polexe (Camera Deputatilor) si Mircea Diaconu (Senat). Acest lucru poate parea surprinzator, in conditiile in care, desi Uniunea include PSD si PNL pe picior de egalitate, nu poate fi negat faptul ca Partidul Social Democrat este mai puternic in Arges decat cel National Liberal. Dar tactica pesedistilor de a baga mereu “vedete” in alegeri a secatuit posibilitatile de afirmare ale liderilor locali, creand si un fel de complex de inferioritate. Drept consecinta, a scazut si interesul pentru munca de partid. Iar daca tot am exemplificat cu zona Muscel, trebuie spus ca PSD Campulung nu a avut niciodata un om in prim-planul conducerii judetene, exceptand cazul Gheorghe Marin, un ne-muscelean care a intrat in Camera Deputatilor in urma demisiei unui coleg de partid. S-a intamplat asta fiindca nici in urma cu 16 ani PSD-ul judetean nu punea musceleni pe lista intre primii 5-6 candidati. Asa se face ca si in epoca nominalului amestecat, adica in 2008, Gheorghe Marin a fost unica solutie pentru Camera Deputatilor, iar pentru Senat s-a apelat tot la “centru”, adica la cel care a fost Florea Costache.
Pe de alta parte, liberalii musceleni au avut mereu ambitie si au reusit. Au avut mereu reprezentare in conducerea judeteana a partidului, chiar au asigurat interimatul la presedintie si chiar in aceste vremuri tineretul liberal este condus de un muscelean (nu este pentru prima data). In aceste conditii, “judetul” a stiut mereu ca nu poate neglija importanta Muscelului in alegeri. Poate tocmai de aceea “parasutarea” de la Bucuresti a unui candidat pentru Senat a insemnat chiar aducerea unui muscelean get-beget – Mircea Diaconu.
Daca as extinde comentariul, as putea scrie ceva si despre PRM. Un partid care, la fel ca cel Liberal, a avut soliditate si la centrul judetului, si in restul teritoriului, in special in Campulung, Curtea de Arges si unele comune de prin jurul Pitestiului.
Modurile diferite de organizare au determinat diverse abordari ale alegerilor in privinta candidatilor. Si, conform acestora, in acest an PSD-ul muscelean nu va conta. Daca ar fi existat candidaturi din partea fiecarei formatiuni politice, s-ar fi importat oameni de la Pitesti sau Bucuresti pentru colegiul muscelean. Dar, in situatia existentei USL, liberalii au castig de cauza.
Un caz deosebit este cel al PD-L, si asta ca urmare a repetatelor implanturi de lideri de la “centru”. Cristian Boureanu si Mircea Andrei au bulversat totul, inclusiv ierarhiile si baza de membri, iar o organizatie fara radacini poate fi luata usor de vantul electoral. Se spune ca orice regula are o exceptie care o intareste. Greu de crezut in privinta PD-L.
Asta a fost tot! Daca nu ati inteles, voi reveni altadata cu mai multe exemple.