Intr-una din zilele trecute, mi-am amintit de o scena savuroasa din filmul “Jandarmul la plimbare” si ma prinsese nerabdarea de a o revedea. Dar… am uitat: m-am luat cu altele, lucruri mai “serioase”. Oricum, am avut parte de o portie buna de ras atunci cand l-am auzit pe liderul UNPR Arges, Georgiu Gingaras, spunand ca partidul sau va obtine la alegerile locale 20% din totalul voturilor (voturi valabil exprimate – asta e o precizare necesara, tinand cont de randurile care urmeaza).
Nu a trecut mult timp din acest an, insa am avut parte de cateva declaratii agresive, indeosebi din partea celor care reprezinta partide mici sau nou aparute pe scena politica. Daca ar fi sa tinem cont de acestea, ar insemna ca la alegerile din iunie UNPR, PNTCD, PP-DD, PNG-CD, PRM, PER si altele asemenea ar obtine cam 110-115% din voturi. Principalul partid aflat acum la guvernare si uniunea din opozitie ar ramane fara mandate de primari si consilieri!
Nu ca as credea in sondajele conform carora USL va domina anul electoral 2012 sau in cele care prevad revenirea spectaculoasa a PD-L. In niciun caz, mai ales in conditiile in care rezultatele alegerilor vor fi viciate de o prezenta scazuta la urne (asta daca nu cumva va aparea “minunea” pe care romanii sa o creada drept “alternativa la actuala clasa politica”). Dar este absurd sa se creada ca optiunile de vot, per ansamblu, vor trage mai mult la cantar in favoarea grupului de mici formatiuni politice, iar PD-L si USL vor avea un procentaj mai redus!
Probabil – ca sa revin la precizarea necesara – liderii unor partidulete se bazeaza pe ceea ce spera si Georgiu Gingaras: ca vor avea oameni suficienti pentru a intocmi liste complete de candidati la consilii si, pe cale de consecinta, vor beneficia de reprezentare in comisiile sectiilor de vot. Iar dupa terminarea procesului de votare, noaptea, pe fulgeratura, orice se poate intampla cu procesele-verbale in care se consemneaza rezultatele.Scena din film este splendida. E cea in care Cruchot si Fougasse, adica Louis de Funes si Jean Lefebvre, incearca sa dezamorseze incarcatura exploziva a unei rachete. La un moment dat, in loc sa explodeze, racheta face “fas”. La fel ca unele partide la alegerile locale.